Forside ProdukterGrödorTekniska tjänster
Om FMCKontakt

Du är här: FMC Agricultural Solutions Tekniska tjänster Artiklar Foxtrot® flyghavrens överman - ger frihet för andra uppgifter

Foxtrot® flyghavrens överman - ger frihet för andra uppgifter


Försök har visat att flyghavre kan övervintra under svenska förhållanden. På vissa ställen kan flyghavren vara helt borta under några år. Men generellt varierar övervintringen av flyghavre mycket mellan åren.

 

Av Michael Petersen Rose, teknisk marknadschef, michael.rose@cheminova.com

 

Flyghavrens förmåga att övervintra beror på vintertemperaturen, bl.a. kan ett snölager få flyghavren att övervintra. I tunna höstsådda marker kan flyghavren gro. Flyghavre i höstgrödor är ofta små och det kan vara  svårt att upptäcka dem. Men trots storleken kan den fortfarande producera livsdugliga frön.  Man kan därför inte vara säker på att det inte finns kommer flyghavre i höstsådda grödor.

 

Använd växtskyddsmedel när det är nödvändigt.

Begränsade mängder flyghavre kan man oftast plocka bort för hand. Om flyghavren är utspridd över ett större område eller om det finns områden som är kraftigt förorenade av den, måste problemen åtgärdas med växtskyddsmedel. Tänk på att det är ett lagkrav att ägare eller brukare skall hålla rent från flyghavre. (Lagen SFS 1970: 299 och förordningen 1970:300 om skydd mot flyghavre)  

 

Gör en obehandlad ruta

Då flyghavrekärnor kan överleva i marken i upptill 8 till 10 år, är bekämpningen seg och långdragen. En obehandlad ruta är ett viktigt medel för att minimera  användning av växtskyddsmedel mot flyghavre. I den obehandlade rutan kan man se om det fortfarande finns behov av flyghavrebekämpning eller om problemet är på väg att lösas. Det är förargligt att inte ha sprutat hela arealen, för att sedan i juli konstatera att det var för tidigt att sluta med bekämpningen.  Risken är att många år av ihärdigt arbete mot flyghavre går förlorat.

 

Du är välkommen att kontakta Michael Rose på +45 4164 0595 för mer information.

 

Foxtrot® är registrerat varumärke av Cheminova A /S.Artiklar

 

Clipless® NT - nyt produkt i Sverige

Clipless® NT - nyt produkt i Sverige


Förlängning för att godkänna glyphosat

Förlängning för att godkänna glyphosat


FMC Corporation completes acquisition of Cheminova A/S

FMC Corporation completes acquisition of Cheminova A/S


Villkor och bestämmelser  Ι  Sekretesspolicy